13.04.2013

Tarta cytrynowa

Zrobiłam tę tartę ponieważ słyszałam (i czytałam) wiele pozytywnych opinii na jej temat. Tarta jest dobra, ale mnie osobiście nie zachwyca. Może ja po prostu nie lubię aż tak bardzo cytryn :) (a i tak dałam ich mniej niż w większości proponowanych przepisów)... Prócz cytryn dałam również 1 limonkę oraz ekstrakt waniliowy dla wzbogacenia smaku. Jest to zdecydowanie przepis dla amatorów cytryn i kwaśnych smaczków.  :)

Tarta cytrynowa

PRZEPIS
/inspiracja: Michel Roux "Jajka"/
 

Ciasto kruche
    Print Friendly and PDF
  • 250 g mąki pszennej (1 2/3 szkl.)
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru (0,5 szkl.)
  • mała szczypta soli
  • 2 średnie całe jajka
  • 2-3 łyżki startych migdałów
Nadzienie cytrynowe
  • drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 limonki
  • sok z 2 cytryn, sok z 1 limonki
  • 5 jajek
  • 165 g cukru
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • aromat waniliowy
Przygotowanie
       
     Ciasto kruche
  1. Składniki na spód tarty wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h.
  2. Formę do tarty wysmarować dokładnie masłem. Ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4 mm. i oblepić nim formę. Wstawić do lodówki na 20 min.
  3. Spód ciasta nakłuć widelcem i zapiec 20 minut w temperaturze 200oC .
  4. Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut.
  5. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150oC.
     Nadzienie cytrynowe
  1. Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem.
  2. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat waniliowy. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Warto tę czynność wykonać na ok. 0,5 h przed pieczeniem.
  3. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód tarty.
  4. Piec ok. 1 h  min w temperaturze 150oC .
  5. Zostawić w blasze przez ok. 20 min. a następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Notatki:
  • ciasto kruche można przechowywać kilka dni w lodówce a w zamrażarce do 3 miesięcy

Smacznego


Cytrynowe wypieki

5 komentarzy:

  1. tak kusic z samego rana :) smakowice wygląda i naszła mnie ochota na cytruski ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja cytryny i kwaśne smaczki uwielbiam, więc jestem pewna, że taka tarta przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto i na pewno bardzo orzeźwiające :))) uwielbiam takie wypieki :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, tarta wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl