18.04.2013

Ciasto migdałowe

Nie będzie przesadą jeśli powiem, że to ciasto jest po prostu REWELACYJNE! :) Całkowicie podbiło moje kubki smakowe. Wspaniale czekoladowe, delikatnie migdałowe, mięciutkie, puszyste... Koniecznie do wypróbowania dla smakoszy ciast czekoladowych, murzynków itp.! Do niewątpliwych zalet należy również fakt, że ciasto zawiera małą ilość mąki (raptem 6 łyżek = ok. 0,5 szkl.) oraz mielone migdały (część mielonych migdałów mogą stanowić większe kawałeczki, które potem przyjemnie chrupią). Ciastem można już się zajadać jak tylko przestygnie (nie trzeba zatem długo czekać ;)). Bardzo polecam ten przepis!

Ciasto migdałowe z czekoladą


Temperatura pieczenia: 190oC    |  Czas pieczenia: ok. 45 min.


PRZEPIS
(źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Print Friendly and PDF

Ciasto
  • 175 g czekolady deserowej
  • 175 g masła lub margaryny (użyłam Kasi)
  • 125 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 125 g mielonych migdałów
  • ekstrakt waniliowy
 Polewa czekoladowa
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie

Ciasto
  1. Roztopić w garnuszku czekoladę z masłem.
  2. Ubić na puszystą, białą masę żółtka ze 100 g cukru pudru (25 g cukru pudru zostawić do masy białkowej). Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać.
  3.  Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dodać do masy, dosypać mielone migdały i delikatnie wymieszać łyżką. Powstanie dość gęsta masa.
  4. Białka ubić na sztywną masę, dodać resztę cukru pudru (25 g) i dalej ubijać ok. 2 minut.
  5. Białka dodać do masy i wymieszać łyżką.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 45-50 min. w 190 C (do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa
  1. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia.
  2. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Smacznego



12 komentarzy:

  1. Ale pysznie czekoladowy :))) Pięknie wygląda i na pewno smacznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jest to najsmaczniejsze ciasto czekoladowe jakie w życiu jadłam. :) Taki ideał.

      Usuń
  2. Twoje ciasto czekoladowo - migdałowe wygląda kusząco i wiem, że smakuje przepysznie! :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta czekoladowe, a Twoje wygląda fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam mnostwo slodkiej czekolady...pomijajac cukier lub zmniejszajac jego ilosc,daloby sie tez z tej slodkiej czekolady wyczarowac to czekoladowe marzenie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym miała użyć mlecznej czekolady to zdecydowanie zmniejszyłabym ilość cukru pudru. Dałabym mniej cukru co najmniej o połowę... Zależy też jak bardzo lubisz słodkie wypieki. :)

      Usuń
  5. Robie bardzo podobne ciasto swojego pomyslu z migdalami i nalezy do moich ulubionych.Pieknie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ma cudownie głęboki kolor, do pierwszego zdjęcia mi ślinka wręcz cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, jak fajnie to ciasto opisalas, musi byc rewelacyjnie:-) Chetnie wyprobuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi bardzo smakuje (a właściwie smakowało :(). Jak ktoś lubi ciasta czekoladowe to nie powinien być zawiedziony. :)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl