Bardzo smaczny chleb z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatek ziemniaków przedłuża świeżość chleba. Następnego dnia chleb jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 2 bochenki upieczone w standardowej formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam.
Chleb z ziemniakami
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 230oC, 210oC | Czas pieczenia: 40 min.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej krupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej)
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżki soli
- 3 łyżki oliwy z pestek winogron
- garść słonecznika
- garść dyni
- 1 szkl. otrąb pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 szkl. mleka
- 0,5 szkl. wody
- 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę
- szczypta kminku
- odrobina czarnuszki
- Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem, posypać odrobiną mąki. Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki).
- Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).
- Gdy ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia). Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce (nie trzymać w foremce).
Smacznego
bardzo apetyczne i widac , że bardzo chrupiące a takie właśnie lubię :) z chęcią bym sie poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty bochenek chleba :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa dodatku ziemniaków tutaj...
Już widziałam parę przepisów z dodatkiem z ziemniaków i na prawdę kusi...muszę go w końcu zrobić:)
OdpowiedzUsuń