Sernik na kruchym spodzie z cząstkami gruszek. Ciasta kruchego wyszła mi dość spora porcja, dlatego pozostałą część ciasta wyłożyłam na wierzch. Można również wybrać inny wariant i już nie posypywać góry ciastem a np. polać polewą czekoladową (wtedy należałoby zmniejszyć porcję na ciasto kruche o połowę). W smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera.
Sernik z gruszkami
PRZEPIS
Ciasto kruche
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI)
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- łyżeczka aromatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może być też z Piątnicy)
- 4 jajka (żółtka, białka osobno)
- 0,5 szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.)
- 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml śmietanki kremówki
- ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii
- Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam gruszek z puszki), pokrojone na małe cząstki
- Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, podzielić na dwie nierówne części, włożyć je do dwóch torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC..
- Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180ºC i piec ok. 1h 30 min (pierwszą godzinę piekłam w temperaturze 170ºC a następnie zwiększyłam temperaturę do 180ºC). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Następnie pozostawić na blacie kuchennym przez kilka godzin (najlepiej piec sernik wieczorem i pozostawić go przez noc). Rano wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin do czasu podania. Można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego
klasyka gatunku w pysznej, kuszącej wersji z gruszkami :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo mi sie podoba,rowniez pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUsing pears for cheesecake is a great and delicious idea!
OdpowiedzUsuń