Bardzo smaczne danie na okazały rodzinny obiad. Z podanego przepisu wychodzi 8 roladek. W zależności od potrzeb można dostosować ilość składników. Podanie tego dania pasuje na wszystkie większe, okolicznościowe imprezy rodzinne (święta, imieniny, urodziny, komunie, chrzty...). Do roladek najlepiej pasują ugotowane ziemniaki i mix sałatek (np. sałatka z kapusty pekińskiej, sałata z jogurtem, mizzeria). Talerz prezentuje się wtedy naprawdę wybornie (wiosennie bo kolorowo) a całość smakuje pysznie. Polecam!
Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkami
PRZEPIS
{na 8 roladek}
Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min.
Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych
- 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski
- 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski
- 2 łyżki oleju
- przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek.
- Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie płaty. Z podwójnej piersi mają wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek).
- Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły.
- Marynata. Do miski
wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka.
Po kilku godzinach na każdy płat układać:
- po kawałeczku sera żółtego
- pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie z odrobiną masła, posolić i popieprzyć).
- kawałek suszonego pomidora. - Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną mąki.
- Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC na 30 min.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mixem sałatek.
Smacznego
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/button-print-gry20.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnhDIzokskEHqMXDvMTRYLQKeiiREjdDz1LwUIi2zlU819requZgYHD70azn7NQMQnxjDWIrVNY_UucmHMUOrNGls_HClZTBSt_8EmABT8YdWx36vGSq8RA4ylJ-n7r737OSj1aAr_eQYc/s640/DSC_3293-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZbKGrkDjMu8KtEPxqSHZx2g0mFc7kCJDcoD8aItmSVH-jzvaMoZ4TvQMA0BvrRW2FXsGxI45hWRewxgLZQQ2ePOxbmSehhT96VBTIVgffJkt_KFCzTojUeGgvbU8va2X5vHsGRg2iwkvG/s640/DSC_3307-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4KPQAD0tiqJCLI_rhzFFrkc___UILYZB4n4hJDks7sxdaD1wy-ifxNMQCaDrsmWyec7F5Z5VlPCm5Was29Vyq87fwTehvid8Ppk3hT1qXllpqgGOTtbI93WXtGQqDJNJVXT54T9ugxFmx/s640/DSC_3300-1.jpg)
![Przywołujemy wiosnę!!!](http://zmiksowani.pl/image/miks/2ae75fee0a54e2ded73fc7691b5983bb_v2.jpg)
smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńtakim daniem można nie tylko oko nacieszyc ale też i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad! Ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)))))
OdpowiedzUsuńI kolejne danie, które zachwyca. Uwielbiam takie roladki, a jeszcze jak są nadziane pieczarkami i serem żółtym- mniam. Super, postaram się wykorzystać na obiad :)
OdpowiedzUsuń