12.01.2013

Chleb orkiszowy II

Kolejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :)

Chleb orkiszowy II


PRZEPIS
/na 2 formy 31x12 cm /

Temperatura: 190OC
Czas pieczenia: 1h 

Składniki
  • 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej
  • 2 szkl. mąki chlebowej, typ 750
  • 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki
  • 2,5 szkl. ciepłej wody
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 0,5 szkl. otrąb żytnich
  • 1 garść płatków górskich
  • 1 garść słonecznika
  • 2 łyżki siemienia
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • szczypta kminku
  • pestki dyni do obsypania 

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.  

2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. Zwilżyć dłonią wierzch ciasta i posypać pestkami dyni. 

3. Wstawić do piekarnika na ok. 1h (190OC).

Smacznego

Wartość odżywcza




3 komentarze:

  1. nie piekłam jeszcze sama chleba, ten bardzo mi się podoba przepis ze względu na skład mąk, dodaję przepis do ulubionych i może go wykorzystam. pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę upiec sobie ten chlebek :-) ale ile gramów ma Twoja szklanka? Szklanka szklance nierówna. Pozdrawiam.
    Marcin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moich przepisach szklanka ma 250 ml. Nie podaję ile gramów bo każda mąka w szklance o objętości 250 ml waży trochę inaczej (w tym przepisie są trzy). Mąka mące też nierówna. ;) Pozdrawiam i daj znać jak wyszedł chlebek. :)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl