Przepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęłam z książki "Dieta niskotłuszczowa" autorstwa Kathryn Hawkins. Rzeczywiście tłuszczu w cieście jest niewiele (tylko 3 łyżki oleju!). Przepis trochę zmodyfikowałam, przede wszystkich jeśli chodzi o dodatki i przyprawy.W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej. Ciasto przełożyłam serkiem ricotta i troszkę je nasączyłam. Jeśli ktoś lubi ciasta marchewkowe na pewno spodoba mu się ta niskotłuszczową wersja. Polecam. :)
Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta
PRZEPIS
{blacha: 20x20 cm, na podstawie przepisu z książki "Dieta niskotłuszczowa"K. Hawkins}
Ciasto
- 225 g mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej)
- 225 g marchewki, startej
- 175 g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki kakao
- ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie)
- 2 jaja (dałam 3)
- 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron)
- sok z 1 pomarańczy
Krem
- 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g)
- 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania)
- ok. 5 plasterków ananasów z puszki, pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki soku z ananasa
Przygotowanie
- W misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę.
- W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka.
- Krem. Serek Ricotta wymieszać z cukrem pudrem. Dodać ananasy i sok. Zamieszać. Wystudzone ciasto przełożyć kremem. Jeśli ciasto jest za suche można nasączyć je mieszaniną soku z ananasów, soku z cytryny i odrobiny wódki. Wierzch ciasta posmarować kremem i ozdobić posiekanymi orzechami i wiórkami czekolady.
Uwielbiam ciasta marchewkowe, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe ma to do siebie, że zdecydowanie uzależnia; ) Z ricottą jeszcze nie robiłam kremu, ale czas najwyższy!
OdpowiedzUsuńTo koniecznie wypróbuj! :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe uwielbiam, ale orkiszowego jeszcze nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. :)
Usuńja też marchewkowe piekłam i lubię , ale z mąką orkiszową ciekawa jestem jaki ma smak i ten krem z ricottą ? pewnie pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńpyszota!
OdpowiedzUsuńjadłam nie raz już ciasto marchewkowe, ale jeszcze nie próbowałam z tym świetnym kremem z ricotty! czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPyszności, ależ pięknie wygląda !
OdpowiedzUsuńWygląda urzekajaco smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna inspiracja na przyszłość!
OdpowiedzUsuń