Pizza na cienkim cieście to moja ulubiona. Z poniższego przepisu otrzymamy cieniutką i chrupiącą pizzę. Wbrew pozorom przygotowanie pizzy nie zajmuje wiele czasu (prócz czasu poświęconego na wyrastanie ciasta). Z serów dodałam tylko mozzarellę, z mięsa ulubioną szynkę a z warzyw to pomidorki koktajlowe, moje ulubione papryczki jalapeno i oliwki. Upieczoną już pizzę obsypałam rukolą. Świetny przepis, polecam bardzo!
Pizza na cienkim cieście
PRZEPIS
{porcja na 4 pizze o śr. 22 cm, źródło: "Wypieki", Anneka Manning}
Temperatura pieczenia: 220-240ºC | Czas pieczenia: 12-15 min.
Ciasto
- spora szczypta cukru
- 250 ml (1 szkl.) letniej wody
- 7 g (2 łyżeczki) suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 350 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- ser mozzarella
- szynka
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- papryczki jalapeno
- rukola
Przygotowanie
- W misce wymieszać cukier, 125 ml wody i drożdże. Odstawić mieszankę na 10 minut.
- Dodać oliwę, resztę wody, mąkę i sól. Wszystko wymieszać a następnie wyłożyć ciasta na blat i wyrabiać ok. 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości (moje rosło 2h).
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm.
- Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki (swoje podałam na liście składników). Całość przyprawić przyprawami (oregano, bazylia, tymianek, czosnek).
- Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 C przez ok 12-15 min.
- Upieczoną pizzę ozdobić liśćmi rukoli.
bardzo apetyczna, przepis warty wypróbowanie na pewno, dla mnie też koniecznie na cienkim cieście musi być.pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńJadłabym wszystko <3
OdpowiedzUsuńNa cienkim najlepsza, wygląda ekstra apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńjaką szynkę doradzacie? może robił ktoś z wyrobami kani?
OdpowiedzUsuńja robilem. nadaje sie jak najbardziej. dodalem jeszcze od siebie podsmazone pieczarki z cebulka. ogolnie swietny przepis!
Usuńcałe wieki pizzy nie jadłam. rewelacyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńW domowej pizzy najlepsze jest to, że można na nią "wrzucić", wszystko co nam fantazja podpowie :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, piękny blog:) Będę zaglądać częściej:)
Perfekcyjna na tak cienkim cieście. Smakowicie wygląda i ciekawie pachnie, w sam raz na małe party, dla dzieciaków. Rewelacyjnym okazał się przecier Pomidori, który znalazłam w sklepie, sceptycznie na niego patrząc,. lecz jego smak i gestość szybko rozwiał moje wątpliwości. Bardzo fajna pizza, polecam kazdemu, kto się jeszcze nie przekonał :))
OdpowiedzUsuń