23.12.2012

Babka "Zachód słońca"

Ciasto o wdzięcznym tytule. Być może komuś udało się kiedyś tak finezyjnie wylać ciasto do formy, że po przekrojeniu przypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;)

Babka "Zachód słońca"

PRZEPIS
/z rodzinnego zeszytu/

Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: 50-60 min 

Ciasto
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich (może być zwykły)
  • łyżeczka rumu
  • łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. maku
  • 3/4 szkl. wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki kakao
  • polewa czekoladowa z przepisu
  • wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180oC , ok. 50-60  min. Ciasto po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego

all photos made by me&brzooch

2 komentarze:

  1. smakowite :). takie pewne marmurkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje :) pomimo wielkiej wyżerki światecznej mam ochotę skosztowac to ciasto a, że jest okazja sylwestrowa to do dzieła :D

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu