Bardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam!
Babka caffe latte
PRZEPIS
{źródło inspiracji: wielkie żarcie}
temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: ok 60-70 min.
Składniki
- 4 duże jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej
- 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej)
- 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego)
- starta skórka z 2 cytryn
- sok z 1,5 cytryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe
- do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao
- do warstwy waniliowej: 1 łyżka mąki pszennej
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.)
- Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
- Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta.
- Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min).
- Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.
mniam!
OdpowiedzUsuńsuper :) zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to cieniowanie, spróbuję kiedyś! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! Ja piekłam w formie babki zatem ciasto później odwróciłam do góry nogami przez co i kolory są odwrócone. :) W formie keksowej nie byłoby tego problemu. ;)
Usuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda , idealne ciacho do kawki latte :)
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na banalne jabłkowe ciacho!
Koniecznie muszę spróbować :>
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skusiłam. :P
UsuńPiękna, trójkolorowa babka! Niestety nie mam dobrej ręki do babek. Moje zawsze są przesuszone i rozsypują się w palcach :( Zjadłabym Twoją!
OdpowiedzUsuńŻeby dojść do perfekcji to najlepiej by było piec babkę ze 2-3 razy wg tego samego przepisu i np następnym razem skrócić nieco czas pieczenia. Nie wiem jak Ty, ale ja lubię za każdym razem testować inny przepis. :)
UsuńUwielbiam takie babki, im prostsze tym lepsze. A ta wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńZachęcam zatem do wypróbowania. :)
Usuńzrobiłam i niestety wyszedł mi zakalec, poza tym myślę że jest za dużo cytryny gdyż zupełnie nie czuć że to babka cafe late tylko cytrynowa. wygląda u Pani ślicznie
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro. Piekłam już dwa razy tę babkę, raz w formie z kominem (jak na blogu) a raz w keksowce i nie miałam zakalca.
UsuńA jeśli chodzi o aromaty dodawane do ciast to już kwestia gustu i nalezy je dodawać wg własnego uznania. :)