Prosty i znany przepis na ciasto czekoladowe, popularnie zwane murzynkiem. Jedyną innowacją przeze mnie wprowadzoną było użycie masła klarowanego zamiast margaryny (margarynę chyba najczęściej stosowało się do tego wypieku). Ciasto wyrosło jak szalone, dodatek proszku do pieczenia i ubita piana z białek zrobiło swoje.
Murzynek
PRZEPIS
{standardowa keksówka o długości 30 cm}
temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 min
Składniki
- 250 g masła lub margaryny (użyłam masła klarowanego)
- 3 czubate łyżki kakao
- 0,5 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego (jak ktoś lubi słodsze wypieki to 1,5 szkl.)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.)
Przygotowanie
- Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić.
- Ubić pianę z 4 białek.
- Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min. w temp 180 (piekłam 55 min).
Pięknie ci wyrósł. Ja ostatnio nie mam szczęścia do murzynków, więc następnym razem muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:) smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis,upieklam i smakuje wysmienicie...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że już dzisiaj przepis się przydał oraz, że ciasto smakuje. :) Dziękuję za komentarz.
UsuńRozumiem że owoce dawałaś na wylane ciasto w formie i piekłas ?
OdpowiedzUsuńTak, ale można tez dodać do masy na samym końcu, lekko zamieszać i dopiero wylać do formy.
UsuńDzisiaj bede piekła :) :)
OdpowiedzUsuńI jaki efekt? Zadowolona? :)
Usuńdzisiaj bede robić, wygląda przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :)
UsuńWłaśnie teraz dałam to pieca:))ciekawe czy wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie w keksowce ????
OdpowiedzUsuńCiasto super ja dodaje 4-5 łyżki dżemu z czarnej porzeczki może być i inny rewelacja
OdpowiedzUsuńCiasto super ja dodaje dżemu porzeczkowdgo rewelacja
OdpowiedzUsuńMożna piec w piekarniku z termo obiegiem czy statycznym? ??
OdpowiedzUsuńCzy owoce mogą być mrożone ,to znaczy odmrożone?????
OdpowiedzUsuńTak, mogą.
UsuńWłaśnie się piecze. Z dżemem z czrnej porzeczki (własnej roboty).
OdpowiedzUsuń