Biszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :)
Tort czekoladowy
Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.
Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki)
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. maki tortowej
- 1/3 szkl. kakao
- 3 szkl. mleka
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych
- 7 łyżek cukru
- 3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego
- 1 małe masło roślinne (250 g)
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka spirytusu
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn)
- 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystudzonej
- 1-2 łyżki spirytusu
- 3 łyżki rumu (lub innego trunku)
- cukier do smaku
Biszkopt
- Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, nie smarować boków.
- Piec w temp. 170oC ok.o 40 min. Cisto po wyjęciu z piekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub blat kuchenny. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
- Ugotować z mleka, mąk, wiórków kokosowych i cukru budyń. Ostudzić masę.
- Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżce zimny budyń i rozpuszczone kakao z kawą, 1 łyżkę spirytusu oraz 5 łyżek serka waniliowego gęstego. Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak robimy ze wszystkimi warstwami. Biszkopt na górze też nasączyć i cienko posmarować kremem. Tort wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, jak masa trochę zgęstnieje zrobić polewę czekoladową.
Smacznego
Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńcudowny! dawno nie widziałam tak pięknego
OdpowiedzUsuńdziękuję za miły komentarz i cieszę się, że u mnie zmiany się podobają :))), przez jakiś błąd w połączeniu Twój komentarz się nie wyświetla, ale ja zdążyłam go przeczytać i jest w moim archiwum :). pozdrawiam ciepło!
Usuńale genialnie ozdobiony! mmm.. cud, miód, malina!
OdpowiedzUsuńAaale czekoladowo... A ja kocham wszystkie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWhat a beautiful cake! The decoration looks just lovely.
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda niesamowicie, cudo!
OdpowiedzUsuńRobiłem go i wyszedł trochę za ciężki, według mnie zamiast góry mąki w kremie wystarczą 2 budynie i będzie git. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem co masz na myśli mówiąc ciężki, sam biszkopt jest bardzo lekki, krem również (może kakao masz "ciężkie").
UsuńA czym jest budyń? :) To właśnie mieszanina mąk i innych aromatów tyle, że sztucznych...
prze-pię-kny ;D
OdpowiedzUsuńcudnyyy ..... :)
OdpowiedzUsuńTam w kremie pisze : 1/2 masła ... jakiego masła? w kostce?
OdpowiedzUsuńOczywiście kostki, już dopisuję w przepisie.
UsuńDzięki :)
UsuńA można ten tort zjeść od razu, bez wstawiania go do lodówki na pare dni?
UsuńBędzie się nadawał?
Ale nie będzie tak smaczny....To ciasto jest nasączone i całość musi się przegryźć razem z kremem i ciastem.
UsuńA gdyby się robiło ten krem i ... zamiast tego budyniu co jest w przepisie bym użyła takiego gotowego ze sklepu dr. oektera, to ile go dać do tej masy?
OdpowiedzUsuńMoże być gotowy? Bo boje się, że jak zrobie ten z przepisu to zrobią się grudki i będzie nie dobry.
W przepisie użyłam 3/4 l mleka, tyle potrzeba zatem budyniu (z 3/4 l mleka). Natomiast trudno mi powiedzieć czy uzyskana masa będzie odpowiednio gęsta do kremu. Trzeba wyczuć i w razie gdy budyń z proszku okaze się zbyt rzadki dodac 1 łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej.
UsuńBez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńBiszkopty piecze się bez proszku do pieczenia. :)
Usuńale przecież bez proszku do pieczenia nie wyrośnie :)
UsuńWyrośnie :-D wszystko zależy od ubicia białek i ich delikatnego połączenia z pozostałymi składnikami!
Usuńa to kakao rozpuścić w jednej szklance z kawą? , czy osobno dać kakao i osobno rozpuszczoną kawę.
OdpowiedzUsuńBo jest napisane że rozpuszczona kawa i kakao (nierozpuszczone), a potem jest napisane, że rozpuszczone kakao z kawą....
No to o co chodzi?
Mozna wmieszać kakao w masę rozpuszczonej kawy lub dodac od razu do kremu. Kakao łatwiej jest wmieszać w krem niż gdyby dodać granulki rozpuszczonej kawy do kremu.
OdpowiedzUsuńmam pytanie można masło roślinne zastąpić zwykłym w kostce?
OdpowiedzUsuńcz lepiej dać oba rodzaje masła
Można również dać w kostce.
UsuńHej. Zastanawiam się, czemu ma służyć wypuszczanie ciasta na podłogę z wysokości 60 cm. Wiele razy piekłam biszkopt i nigdy się nie spotkałam się z taką metodą postępowania.
OdpowiedzUsuńza dwa dni urodziny więc dziś robię :) ale bez spirytusu bo braki mam na stanie ;) mam nadzieję, że będzie równie dobry
OdpowiedzUsuńkurczę... budyń kompletnie nie wyszedł, zrobiła się wielka klucha. Ale ratujemy torcik dodając budyń w proszku i resztę dodatków z przepisu...
Usuńhej hej właśnie robię torcik i mam pytanko ile cukru do tego gęstego płynu z 3 łyżek kawy? to ma być dodatkowo poza tymi 7 łyżkami? pomocy!
OdpowiedzUsuńHej hej pomocy! Robię torcik i mam pytanko ile cukru do tego gęstego płynu z kawy? Dodatkowo poza tymi 7 łyżkami trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy naprawdę trzeba do kremu aż 1,5 kostki masła?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 1/2 kostki masla.
UsuńTen biszkopt pieczecie bez proszku do pieczenia???😱
OdpowiedzUsuńUważam że do dobrego tortu który je się od święta należy dać masło i nie liczyć mu kalorii bo to mija się z zasadą świętowania.
OdpowiedzUsuńJak robi pani polewe bo ta wyglada swietnie
OdpowiedzUsuńJsk robi pani połowę bo ta wyglada świetnie
OdpowiedzUsuń