Ciasto marchewkowe świetnie smakuje o tej porze roku. Rozgrzewające przyprawy dodane do ciasta oraz bakalie stanowią udane połączenie. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto polewą kajmakową (krówkową), ale można z niej zrezygnować i ciasto będzie równie dobre. Smaczne ciasto do kawy.
CIASTO MARCHEWKOWE II
- Blacha:
- 25x35 cm |
- Czas przygotowania:
- ~45 min |
- Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link
- Składniki
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g ananasa (świeżego lub z puszki)
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g (1 szklanka) brązowego cukru
- 225 ml oleju roślinnego
Przygotowanie
- Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.
- W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.
- Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować dzień wcześniej).
- Polewa kajmakowa. Ok. połowę zawartości puszki z kajmakiem podgrzać w garnku z wodą tak by go trochę rozrzedzić. Posmarować ciasto. Można dodatkowo rozpuścić czekoladę i wykonać esy floresy.
rewelacyjne ciacho!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, z polewą krówkową musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń