15.01.2015

Sernik z musem

Sernik z musem czekoladowym można przygotować na 2 a nawet na 3 dni przed podaniem (wtedy jest najsmaczniejszy). Można zatem przygotować go sobie wcześniej by później mieć czas na inne potrawy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia większych trudności. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis ze względu na jego prostotę i oczywiście za smak.



Sernik z musem czekoladowym
(zmodyfikowany przepis Sernika Białego ze strony Kwestia Smaku)
Tortownica:
średnica 24 cm |
Temperatura pieczenia::
170C |
czas pieczenia:50 min.

    Masa serowa
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera z wiaderka:”Piątnica”)
  • 3 łyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 1 duża puszka mleka skondensowanego
  • 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka)
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy)

    Mus czekoladowy
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj)
  • rum do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie
 
1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować).
2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć z gazu gdy zacznie wrzeć. Do śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, energicznie mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Ostudzić, schować do lodówki na ok. 30 minut (aż masa zgęstnieje). Nastepnie ubijać przez ok. 3-4 minuty aż masa nieco zjaśnieje, można dolać ze 2-3 łyżki smietanki kremówki. Jeśli masa nie będzie się dobrze ubijać, ponownie schować do lodówki, nastepnie wyjąć z lodówki i znowu ubijać. Mus wyłożyć na całkowicie wystudzonym cieście. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez minimum noc (a najlepiej przez 2-3 doby).

Smacznego


 



6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bajecznie! Zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda :)
    http://wildstrawberryand.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. "Przed podaniem przechowywać w lodówce przez minimum noc (a najlepiej przez 2-3 doby)" - jak można tak się pastwić, to jest ponad siły każdego łasucha :-))))))
    Miałam szczęście poznać smak takiego sernika ......

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl