Kolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego.
Ciasto Maxi King
- Blacha:
- 25x35 cm |
- Czas przygotowania:
- ~45 min |
- Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasje
-
Masa mleczna
- 200 g masła
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)
- 400 g serka waniliowego Danio
- likier Amaretto do smaku
-
Dodatkowo
- ok. 4 paczek herbatników (ok. 400 g)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonych
-
Polewa czekoladowa
- ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- likier Amaretto do smaku
Przygotowanie
1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta).
2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić na cieście. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego
Już dawno się czaję na to ciasto- wygląda obłędnie! No i uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta typu batonik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A smakuje faktycznie jak batonik. :)
UsuńSzybkie, a jakie fenomenalne! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie sie prezentuje, zapisuję do ulubionych i chyba wykorzystam przepis już niedługo :)
OdpowiedzUsuńsmakować musiało wybornie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMniam....
OdpowiedzUsuńna jaką blaszke przepis?
OdpowiedzUsuńNa blachę: 25x35 cm
UsuńCudownie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto... U mnie w sumie było zrobione przez Madzię. Pyszne... -> ciasto maxi king
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuń