Po Snikersa sięgałam najczęściej przy świątecznym stole, nie jestem w stanie policzyć pochłoniętych przeze mnie kawałków.... To jedno z moich ulubionych ciast (jak nie najlepsze). Przepyszne ciasto miodowe, przełożone kremem budyniowym, do tego mój ukochany kajmak, orzeszki ziemne, czekolada i niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Ja raczyłam się tym ciastem podczas świąt, ale nic nie stoi na przeszkodzie by przywitać nim Nowy Rok! Na pewno stanie na wysokości zadania! Baaardzo polecam!
SNIKERS
- Blacha:
- 25x35 cm |
- Temperatura pieczenia:
- 200oC |
- Czas pieczenia:
- 15-20 min |
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- puszka orzeszków ziemnych
- gotowy krem karpatkowy (np. Delecta) lub własny krem budyniowy
- polewa czekoladowa - przepis
Przygotowanie
1. Ciasto. Wszystko składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec dwa placki (200 st C, przez ok. 15-20 min ).
2. Krem. Krem karpatkowy przygotować wg opisu na opakowaniu lub przygotować własny krem budyniowy.
3. Złożenie ciasta. Układać wg następującej kolejności:
- I placek ciasta
- krem karpatkowy (Delecta)
- II placek ciasta
- kajmak (puszkę można wstawić do garnka z wodą i chwilę podgrzać)
- wysypać na powierzchnie kajmakową orzeszki ziemne (drobno posiekane)
- polewa czekoladowa (3 łyki kakao, 2 łyżki gorącej wody oraz 3 łyżki cukru pudru podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 3 min, zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto).
Smacznego
Ciężko mu się oprzeć... ;)
OdpowiedzUsuńMmm, kuszące... :)
OdpowiedzUsuńa smakuje jak snicker? zastanawiam się czy upiec
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto, nie baton. ;)
Usuń