Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym o smaku kawy i wanilii. Proste ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Przepis polecam nie tylko kawoszom, może ktoś skorzysta i upiecze na majówkę? Przepis znaleziony na forum cin cin.
Ciasto kawowe (Kawowiec)
- Temperatura pieczenia:
- 180oC |
- Czas pieczenia:
- 30-40 min. |
- Blacha:
- 20 x 30 cm.
Ciasto
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 4 łyżki wody
- 2 niepełne szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy mielonej
Krem
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- kostka masła
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni ok 30-40 min
Krem. Ugotować budyń z mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawy.
Złożenie ciasta.Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca.
Smacznego
Polecam również w "kawowym" klimacie:
Ciasto zdecydowanie dla mnie, uwielbiam wszystko, co kawowe: ))
OdpowiedzUsuńŚwietne, zapraszam na moje CIasto Cappuccino, pozdrawiam
UsuńWygląda przepysznie, co prawda dopiero się piecze, ale już mam przeczucie że będzie smakowało nie tylko mi. Ja podobnie jak pani wyżej: uwielbiam wszystko co kawowe :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, ogólnie pyszne, wszystkim smakuje :) Ale jednak coś mnie zastanawia: biszkopt powinien być trochę bardziej puszysty, jak to biszkopt, a w kremie nie powinno być chyba ziarenek kawy. Stąd moje pytanie: do ciasta dajemy kawy zaparzone (płyn) czy sypkie?
OdpowiedzUsuńKawa rozpuszczalną można w odrobinie wody rozpuścić.
Usuńczy robimy 2 razy budyń? w pierwszej część jest jeden budyń podzielony na kawowy i bez kawy, przekładamy nim ciasto ... i dalsza cz esc przepisu gotujemy budyń
OdpowiedzUsuńczy robimy 2 razy budyń? w pierwszej część jest jeden budyń podzielony na kawowy i bez kawy, przekładamy nim ciasto ... i dalsza cz esc przepisu gotujemy budyń
OdpowiedzUsuńno właśnie -dlaczego jest napisane że gotujemy budyń drugi raz? chyba to pomyłka
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło świetne, może odrobinę za słodkie. Do czarnej zwykłej kawy bez cukru jest idealne :)
OdpowiedzUsuń