Smaczne letnie, kruche ciasto z kremem i truskawkami. Ale równie smaczne będzie z innymi owocami sezonowymi. Przepis wart wypróbowania tego lata!
Kruche ciasto z kremem i truskawkami
- Temperatura pieczenia:
- 200oC |
- Czas pieczenia:
- ~25 min |
- Blacha:
- 30 x 24 cm.
Ciasto kruche
Krem
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- trochę proszku do pieczenia
Krem
- 1,5 szkl. mleka
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/4 szkl. cukru
- 100 g masła
- 2 małe cukry waniliowe
Dodatkowo
- owoce (truskawki, maliny, borówka amerykańska)
- 1 galaretka morelowa
Przygotowanie
Ciasto kruche. Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na 30 min do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto zetrzeć na tarce i upiec na złoty kolor.
Krem Z mleka, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrami waniliowymi i dodawać po łyżce budyń i ucierać aż powstanie gładki krem.
Wykończenie Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ciasto wyłożyć krem, położyć owoce a następnie zalać tężejącą galaretką.
Smacznego
Ciasto super smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJutro skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie
OdpowiedzUsuńHej, ale pięknie wygląda. Chciałoby sie odkroić choć kawałeczek tej pyszności...
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie jest jasniej dla początkujących ugotować budyń jest ciężko bo nie wiadomo co z czym :-\ przepis fajny tylko żeby był jaśniej rozpisany......
OdpowiedzUsuńAnonimie,wsz. napisane tylko trzeba umiec czytac!nawe kompletny laik ten przepis zrozumie,mozna tez poprosic WUJA GOOGLE!,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiacho wyglada wysmienicie !pozwole sobie zabrac przepisik,dzeki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiacho jest w piekarniku . Nie mogę się doczekać żeby spróbować 😋
OdpowiedzUsuń