Smaczna odsłona szarlotki z dodatkiem orzechów włoskich. Orzechy stanowią składnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec.
Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami.
Orzechowa szarlotka
- Temperatura pieczenia:
- 180oC |
- Czas pieczenia:
- ~60 min |
Ciasto
Przygotowanie- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę
- 3/4 szkl. cukru pudru (100 g)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa była za twarda)
Masa jabłkowa
- 6 dużych kwaśnych i twardych jabłek, najlepsze antonówki
- 3 łyżki miodu/cukru lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka
- cynamon do smaku
Masa jabłkowa.
1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Dusić na wolnym ogniu z dodatkiem miodu i cynamonu do momentu aż sok, który puszczą jabłka wyparuje i powstanie mus.
2. Mus odstawić do wystudzenia.
1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Dusić na wolnym ogniu z dodatkiem miodu i cynamonu do momentu aż sok, który puszczą jabłka wyparuje i powstanie mus.
2. Mus odstawić do wystudzenia.
Ciasto.
1. Mąkę, uprażone na patelni i zmielone orzechy, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem.
2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była dość twarda dlatego dodałam dodatkowo śmietanę. Szybko wyrobić ciasto (chodzi o to by dłońmi dodatkowo nie nagrzewać ciasta).
3. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm. i wstawić do lodówki (~2h) a najlepiej do zamrażarki na 30 min. Resztę ciasta zawinąć w folię i również wstawić do lodówki lub zamrażarki.
4. Po upływie tego czasu wstawić formę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180oC i lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 1h).
5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki lub z kulką lodów waniliowych.
1. Mąkę, uprażone na patelni i zmielone orzechy, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem.
2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była dość twarda dlatego dodałam dodatkowo śmietanę. Szybko wyrobić ciasto (chodzi o to by dłońmi dodatkowo nie nagrzewać ciasta).
3. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm. i wstawić do lodówki (~2h) a najlepiej do zamrażarki na 30 min. Resztę ciasta zawinąć w folię i również wstawić do lodówki lub zamrażarki.
4. Po upływie tego czasu wstawić formę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180oC i lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 1h).
5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki lub z kulką lodów waniliowych.
Smacznego
chyba zaczyna się sezon na szarlotki :)
OdpowiedzUsuńTak, najwyższy czas zacząć! :)
UsuńPo prostu niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Na pewno jest pyszna!: ))
OdpowiedzUsuńpysznie tu u Ciebie :). A ta szarlotka wygląda...bardzo smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuń