Lasagne ze szpinakiem
Składniki
Sos beszamelowy
- 10 płatów makaronu (u mnie były po 3 płaty na wasrtwę)
- 2 średnie cebule
- 8 małych pieczarek
- 450 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
- garść suszonych pomidorków
- 3 łyżki sera Ricotta
- 100-150 g sera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar)
- 2 łyżki śmietany (12%, 18 % lub 36%), opcjonalnie
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- liść laurowy
- 3 szkl. mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Sos beszamelowy
1. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać mąkę, listek laurowy i gotować ok. 2 minut aż sos nabierze lekko brązowego koloru.
2. Stopniowo dodawać mleko i pozostałe przyprawy. Mieszać trzepaczką do ubijania piany i gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia.
1. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać mąkę, listek laurowy i gotować ok. 2 minut aż sos nabierze lekko brązowego koloru.
2. Stopniowo dodawać mleko i pozostałe przyprawy. Mieszać trzepaczką do ubijania piany i gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia.
Nadzienie szpinakowe
1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić.
2. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Dodać łyżkę masła. Całość cały czas mieszać by nie przypalić (w razie konieczności dodać odrobinę wody).
3. Dodać odsączony szpinak. Dusić aż szpinak nieco zmięknie. Dodać ricottę, ew. śmietankę. Przyprawić. Zamieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
Pieczenie
1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić.
2. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Dodać łyżkę masła. Całość cały czas mieszać by nie przypalić (w razie konieczności dodać odrobinę wody).
3. Dodać odsączony szpinak. Dusić aż szpinak nieco zmięknie. Dodać ricottę, ew. śmietankę. Przyprawić. Zamieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
Pieczenie
1. Płaty makaronu zalać wrzątkiem na ok. 5 minut. Po tej czynności po wyjęciu go z wody od razu musimy zacząć układać kolejne warstwy zapiekanki (gdy tego nie zrobimy makaron nam się sklei).
2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wylewamy sos beszamelowy tak by przykrył dno. Na to wykładamy plastry makaronu lekko zatapiając je w sosie. Na pierwszą warstwę makarony wykładamy połowę nadzienia szpinakowego, następnie starty ser Gouda. I kolejno warstwy: makaron, szpinak, ser Gouda, beszamel, makaron i na końcu ser Gouda i ew. jak nam jeszcze został to wykładamy sos.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190C i pieczemy ok. 45 min. aż ser na wierzchu się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut i kroimy porcje. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym (jak do pizzy).
Smacznego
2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wylewamy sos beszamelowy tak by przykrył dno. Na to wykładamy plastry makaronu lekko zatapiając je w sosie. Na pierwszą warstwę makarony wykładamy połowę nadzienia szpinakowego, następnie starty ser Gouda. I kolejno warstwy: makaron, szpinak, ser Gouda, beszamel, makaron i na końcu ser Gouda i ew. jak nam jeszcze został to wykładamy sos.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190C i pieczemy ok. 45 min. aż ser na wierzchu się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut i kroimy porcje. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym (jak do pizzy).
Smacznego
Haha. Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńale smacznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńlubię bardzo szpinak!!!
Moja ukochana lazania! Tylko ja dodaję dużo więcej serka ricotta. Wielki plus za zdjęcia- bo ta potrawa nie należy do najbardziej fotogenicznych, a wyszło pięknie!
OdpowiedzUsuńTak, serka można dodać więcej, ale nie chciałam zwiększać już bardziej i tak kalorycznego dania. ;)
UsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, nawet bardzo ;)
OdpowiedzUsuńSzpinak to mój ulubiony dodatek do wszelkich dań :)
OdpowiedzUsuń