19.01.2014

Ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęłam z książki "Dieta niskotłuszczowa" autorstwa Kathryn Hawkins. Rzeczywiście tłuszczu w cieście jest niewiele (tylko 3 łyżki oleju!). Przepis trochę zmodyfikowałam, przede wszystkich jeśli chodzi o dodatki i przyprawy.

W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej. Ciasto przełożyłam serkiem ricotta i troszkę je nasączyłam. Jeśli ktoś lubi ciasta marchewkowe na pewno spodoba mu się ta niskotłuszczową wersja. Polecam. :)
 

Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta

PRZEPIS
{blacha: 20x20 cm, na podstawie przepisu z książki "Dieta niskotłuszczowa"K. Hawkins}

Ciasto
  • 225 g mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej)
  • 225 g marchewki, startej
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie)
  • 2 jaja (dałam 3)
  • 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron)
  • sok z 1 pomarańczy

Krem
  • 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g)
  • 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania)
  • ok. 5 plasterków ananasów z puszki, pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki soku z ananasa

Przygotowanie
  1. W misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę.
  2. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka.
  4. Krem. Serek Ricotta wymieszać z cukrem pudrem. Dodać ananasy i sok. Zamieszać. Wystudzone ciasto przełożyć kremem. Jeśli ciasto jest za suche można nasączyć je mieszaniną soku z ananasów, soku z cytryny i odrobiny wódki. Wierzch ciasta posmarować kremem i ozdobić posiekanymi orzechami i wiórkami czekolady.

Smacznego


Orzech Niskokaloryczny styczeń

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe ma to do siebie, że zdecydowanie uzależnia; ) Z ricottą jeszcze nie robiłam kremu, ale czas najwyższy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe uwielbiam, ale orkiszowego jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też marchewkowe piekłam i lubię , ale z mąką orkiszową ciekawa jestem jaki ma smak i ten krem z ricottą ? pewnie pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam nie raz już ciasto marchewkowe, ale jeszcze nie próbowałam z tym świetnym kremem z ricotty! czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda urzekajaco smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna inspiracja na przyszłość!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl