Typ mąki a rodzaj pieczywa



Chleb podstawowy to mieszanina mąki, wody i soli. I to właśnie od użytej maki w dużej mierze zależy jaki smak chleba uzyskamy. Istnieje wiele gatunków mąki pszennej i żytniej, różniących się stopniem przemiału i oczyszczeniem. Każdy typ maki oznaczony jest liczbą, im wyższa liczba tym mąka ciemniejsza (i zdrowsza bo zawiera więcej białka, witamin i składników mineralnych). Przykładowo: mąka pszenna typ 500 oznacza, że w 100g znajduje się 500 mg białka, witamin i składników mineralnych.

Mąka pszenna


typ 450 - tortowa, delikatne ciasta
typ 500 - krupczatka, chleb tostowy
typ 550 - luksusowa, delikatne bułki
typ 750 - bułkowa, jasny chleb mieszany
typ 850 - chlebowa, jasny chleb mieszany
typ 1400 - sitkowa, ciemny chleb mieszany
typ 1850 - Graham, chleb razowy
typ 2000 - razowa, chleb razowy (trudny do wypieku)

Mąka żytnia 

typ 580 - jasna, jasny chleb mieszany
typ 800 - żytnia, bułki 
typ 1400 - sitkowa, chleb na zakwasie 
typ 1850 - starogardzka, chleb razowy
typ 2000 - razowa, chleb razowy  

Mąka orkiszowa 

typ 400 - ciasta
typ 600 - chleb
typ 1000 - chleb pełnoziarnisty


/żródło: A. Fiedojuk "Chleb" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl