16.06.2013

Isaura (Cielaczek)

Przepyszne ciasto, które powstało z połączenia murzynka z sernikiem. Ciasto jest bardzo delikatne i pulchne, podobnie jak masa serowa. Podany niżej przepis jest na tzw. dużą blachę. Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta Isaura (chociaż właśnie pod taką nazwą to ciasto widniało w naszym zeszycie z przepisami). Ciasto również nazywane jest Cielaczkiem (w tym wypadku nie trudno zgadnąć skąd pochodzi nazwa). Jak by go nie nazywać jest to istna pychotka! :)


Isaura (Cielaczek) 

PRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.)


Temperatura pieczenia: 180oC | Czas: ok. 50 min.


Ciasto kakaowe
    • 5 jaj
    • 1 kostka margaryny (KASIA)
    • 1,5 szkl. cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 5 łyżek mleka
    • 1,5 szkl. mąki krupczatka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa serowa
        • 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy)
        • 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka = 250 g)
        • 2 jajka
        • 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku)
        • 125 g masła roślinnego (pól pudełka)
        • 0,5 szkl. cukru
        • 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych
        • cukier waniliowy
          PRZYGOTOWANIE
            1. Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
            2. Masa serowa. Masło utrzeć do białości, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i ser. Utrzeć dokładnie aż znikną kryształki cukru. Na końcu dodać budyń w proszku i wiórki kokosowe. Całość zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć kupkami na ciasto kakaowe, tworząc łatki (stąd druga nazwa tego ciasta cielaczek :)). 
            3. Pieczenie. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez ok. 50 min.
              Smacznego

               

              10 komentarzy:

              1. "Isaura" kojarzy mi się tylko ze słynną telenowelą wenezuelską czy też innego typu. :)) Może główna bohaterka piekła od czasu do czasu takie ciasto.

                OdpowiedzUsuń
                Odpowiedzi
                1. Być może jakaś gospodyni domowa natchniona duchem tego serialu tak to ciasto kiedyś nazwała. ;)

                  Usuń
              2. Nie jadłam takiego, a zapowiada się smacznie! :)

                OdpowiedzUsuń
              3. Moje ulubione ciacho,pozdrawiam.

                OdpowiedzUsuń
              4. ciasto znam i z wielką chęcią zjadłabym kawałeczek...no może z dwa kawały :)

                OdpowiedzUsuń
              5. Murzynek i sernik, moje ulubione ciasta :D Musi być przepyszne ! :)

                http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

                OdpowiedzUsuń
              6. Mi też się właśnie z tą słynną telenowelą skojarzyło ;)
                Niemniej, wygląda wyjątkowo smakowicie :)

                OdpowiedzUsuń
              7. What a wonderful cake!! I've never eaten such a cake.
                You definitely have some interesting recipes here - new to me

                OdpowiedzUsuń
                Odpowiedzi
                1. Thanks. I am glad I suprise you (in a good way). :)


                  Usuń

              Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

              Facebook

              Obserwatorzy

              Tutaj jestem

              Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
              zBLOGowani.pl