Baaardzo smaczne, kruche, pieczone pierogi. Chodziły za mną już od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)
PRZEPIS
Temperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min.
Ciasto
(źródło: przepisymajki.bloog.pl)
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- gorąca woda
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- suszone pomidorki z zalewy lub nie
- 150 g sera feta (ilość można dopasować wg gustu)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- jogurt naturalny
- koperek
- sól
- czosnek granulowany
- Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać tak by można było zagnieść gładkie ciasto.
- Nadzienie. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać sól i pieprz. Dodać posiekany czosnek, następnie szpinak, fetę (~1 plasterek) i suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki
- Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190oC przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia).
- Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne.
Smacznego
Wyglądają nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna :P
OdpowiedzUsuńPierożki prezentują się bardzo smacznie i zapewne takie też są :)szpinak polubiłam całkiem niedawno ale już wiem , że takie farsze zaliczam do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te pierożki! :)
OdpowiedzUsuńidealne! :) będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa ile pierożków jest ten przepis.?
OdpowiedzUsuńNa ile pierożków jest ten przepis.?
OdpowiedzUsuńPorcja z 2 szkl. mąki wystarcza dla 2-3 osób. Nie liczyłam sztuk, ale to też zalezy od wielkości pierożka. :)
Usuń