11.06.2013

Pieczone pierogi

Baaardzo smaczne, kruche, pieczone pierogi. Chodziły za mną już od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów. 



Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)

PRZEPIS

Temperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min.

Ciasto 
Print Friendly and PDF(źródło: przepisymajki.bloog.pl)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • gorąca woda
Nadzienie
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • suszone pomidorki z zalewy lub nie
  • 150 g sera feta (ilość można dopasować wg gustu)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos jogurtowy
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • sól
  • czosnek granulowany
Przygotowanie
  1. Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać tak by można było zagnieść gładkie ciasto.
  2. Nadzienie. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać sól i pieprz. Dodać posiekany czosnek, następnie szpinak, fetę (~1 plasterek) i suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki
  3. Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190oC przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia).
  4. Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne.
Smacznego

... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką na wierzchu







8 komentarzy:

  1. Wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki prezentują się bardzo smacznie i zapewne takie też są :)szpinak polubiłam całkiem niedawno ale już wiem , że takie farsze zaliczam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne! :) będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ile pierożków jest ten przepis.?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile pierożków jest ten przepis.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja z 2 szkl. mąki wystarcza dla 2-3 osób. Nie liczyłam sztuk, ale to też zalezy od wielkości pierożka. :)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl