02.11.2013

Pijana śliwka

O tym jak bardzo będzie pijana śliwka i my po jej spożyciu zależy tylko od nas. ;-) Ja przyznam szczerze robiłam to ciasto po raz pierwszy i trochę obawiałam się by całość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.

P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później problemu z krojeniem ciasta! :-)


Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie

PRZEPIS
{forma: 25 x 30 cm}

Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min


Biszkopt kakaowy
  • 4 jaja
  • 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(obie mąki + kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.)

Przygotowanie śliwek i ponczu
(wg przepisu WŻ, wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta)
  • ok. 3/4 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki
  • 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu

Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty)
    • krem karpatkowy Delecta
    • 200 g masła zambrowskiego

    Polewa czekoladowa
    • 150 g czekolady
    • 100 g masła
    • 3-4 łyżki mleka

    Przygotowanie
    1. Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta). Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki i pogotować ok. 5 minut na małym ogniu (nie dłużej by się nie rozpadły). Syrop ostudzić, śliwki odcedzić i przełożyć do słoika (syrop ze śliwek przechować do dnia następnego, będzie potrzebny do ponczu). Śliwki zalać rumem lub wódką (ja zalałam pół na pół wódką z rumem), zakręcić słoik i odstawić na min. 12 h. Poncz: do syropu powstałego z gotowania śliwek, dolać odrobinę alkoholu ze słoika (w ilości wedle uznania), 2-3 łyżki mocnej herbaty.
    2. Ciasto. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę odstawić. 
    3. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i za każdym razem dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodawać po trochu mieszankę mąk i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie ubijać mikserem!).
    4. Piec w temp. 170ºC przez ok. 35-40 min.
    5. Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
    6. Złożenie ciasta. Zdjąć przy pomocy noża wierzchnią warstwę biszkoptu. Nasączyć. Nałożyć krem, następnie pokrojone śliwki i całość zalać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy wrzucić do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc.
     Smacznego

    14 komentarzy:

    1. Muszę w końcu upiec to ciasto ;D

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo fajny pomysł! Prezentuje się nieziemsko, więc z pewnością upiekę, ponieważ połączenie śliwki i czekolady to u mnie w domu konieczność!

      OdpowiedzUsuń
    3. tak się składa , że miałam przyjemność smakować tego ciasta wczoraj i jestem pod wielkim wrażeniem smakowym jak i wizualnym :) pięknie się prezentuje na stole :)

      OdpowiedzUsuń
    4. A śliwki mają być surowe czy suszone? Ciekawy pomysł na ciacho :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Suszone. Dzięki krótkiemu obgotowaniu są później mięciutkie, słodkie i alkoholowe. :)

        Usuń
    5. Wygląda szałowo, musiało smakować obłędnie!

      OdpowiedzUsuń
    6. Co zrobić z ta wierzchnią ściętą warstwa ciasta???

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zjeść. :) Chodzi o to, żeby poncz lepiej wsiąknął w ciasto. :)

        Usuń
    7. Bardzo proszę podać w jakiej foremce piec to ciasto ??
      Pozsdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    8. A jak pominąć część alkoholową tak by dzieci mogły to ciasto zjeść?

      OdpowiedzUsuń
    9. Biszkopt się piecze, krem zrobiony, śliwki od wczoraj piją ;-) jeszcze tylko poskładać, chłodzenie i jutro próba. Będzie pysznie....

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

    Facebook

    Obserwatorzy

    Tutaj jestem

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
    zBLOGowani.pl