Obok serników, których nie brakowało u mnie ostatnio na blogu, uwielbiam ciasta czekoladowe. Nic tak nie poprawia nastroju po trudach tygodnia jak czekolada. Dlatego dziś zapraszam na kawałek ciasta z czekoladą. Podany niżej przepis na ciasto czekoladowe jest autorstwa Julii Child. Oryginalnie pieczone w tortownicy, zaś ja postanowiłam upiec je w kwadratowej formie i pokroić w romby (ot taka mnie naszła fantazja ;-)). Ciasto jest niewysokie, porcja nie jest duża, lecz w sam raz na zaspokojenie czekoladowego głodu. :)
Ciasto czekoladowe Królowej Saby
PRZEPIS
{forma: 20x20cm, źródło: Bon Apetit}
temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia: 25-30 min.
Składniki na ciasto
- 115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g + 1 łyżkę kakao)
- 2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę)
- 115 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- spora szczypta soli
- 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki zapachu migdałowego
- 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej
Polewa czekoladowa wg Julii
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- stołowa łyżka rumu
- 3 łyżki masła
lub (tak zrobiłam)
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła/margaryny
Przygotowanie
- Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić.
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna (ale nie sucha).
- Do masy z żółtek dodać masę czekoladową, migdały i zapach migdałowy. Stopniowo dodawać, cały czas mieszając pianę z białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta.
- Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić.
- Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie polewy na cieście.
- Moja polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
ot i takie sobie pyszne rombowe czekoladowe kosteczki wyszły :) pyszne, tylko żałuję, że nie mogę ich skosztować ;)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię ciasta czekoladowe a to jest bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńI ta polewa...<3
OdpowiedzUsuńO tak, polewa z tego przepisu jest bardzo prosta i bardzo pyszna. Polecam ją także, spokojnie zastąpi czekoladę. :)
UsuńWygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń