26.10.2013

Ciasto czekoladowe

Obok serników, których nie brakowało u mnie ostatnio na blogu, uwielbiam ciasta czekoladowe. Nic tak nie poprawia nastroju po trudach tygodnia jak czekolada. Dlatego dziś zapraszam na kawałek ciasta z czekoladą. Podany niżej przepis na ciasto czekoladowe jest autorstwa Julii Child. Oryginalnie pieczone w tortownicy, zaś ja postanowiłam upiec je w kwadratowej formie i pokroić w romby (ot taka mnie naszła fantazja ;-)). Ciasto jest niewysokie, porcja nie jest duża, lecz w sam raz na zaspokojenie czekoladowego głodu. :)

Ciasto czekoladowe Królowej Saby

PRZEPIS
{forma: 20x20cm, źródło: Bon Apetit}


temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia: 25-30 min.


Składniki na ciasto
  • 115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g + 1 łyżkę kakao)
  • 2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę)
  • 115 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • spora szczypta soli
  • 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki zapachu migdałowego
  • 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej
 
Polewa czekoladowa wg Julii
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • stołowa łyżka rumu
  • 3 łyżki masła

lub (tak zrobiłam)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła/margaryny

Przygotowanie
  1. Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić.
  2. Masło zmiksować z  cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita. 
  3. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna (ale nie sucha).
  4. Do masy z żółtek dodać masę czekoladową, migdały i zapach migdałowy. Stopniowo dodawać, cały czas mieszając pianę z białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta. 
  5. Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić. 
  6. Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie polewy na cieście. 
  7. Moja polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Bon Apetit! :)

6 komentarzy:

  1. ot i takie sobie pyszne rombowe czekoladowe kosteczki wyszły :) pyszne, tylko żałuję, że nie mogę ich skosztować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię ciasta czekoladowe a to jest bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. O tak, polewa z tego przepisu jest bardzo prosta i bardzo pyszna. Polecam ją także, spokojnie zastąpi czekoladę. :)

      Usuń
  4. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl