Nie wiem jak u Was podaje się szarlotkę, ale u mnie najczęściej wcinamy prosto z blachy (no powiedzmy z talerzyka). ;) Tym razem postanowiłam podać szarlotkę w klasycznej (bo z lodami), ale chyba jednak rzadko podawanej w ten sposób w warunkach domowych wersji. A szkoda. Szarlotka bardzo dużo przy tym zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku to już jest istna poezja.... Na ciepłym cieście kulka lodów waniliowych stopniowo topnieje, a wszystkie aromaty w cieście są bardziej wyczuwalne. Dodatkowo oprószyłam lody szczyptą cynamonu (w sam raz na okres jesienno-zimowy)... Mniam. Idę po kolejny kawałek. A jeśli chodzi o samą szarlotkę. Jest pyszna, krucha - taka jaką lubię najbardziej! Bardzo polecam.
Szarlotka
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 200°C | Czas pieczenia: ok. 40 min
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 margaryna KASIA
- 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- zapach waniliowy
- cukier waniliowy
- 2 łyżki smalcu
Masa jabłkowa
- około 1,5 - 2 kg jabłek
- 4 goździki
- cynamon (w ilości wedle uznania)
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
- Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą.
- Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec na rumiano w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, troszkę ostudzić, posypać 1 łyżeczką bułki tartej i wyłożyć jabłka. Zetrzeć pozostałe ciasto i piec do zrumienienia przez ok. 40 min.
Z lodami.. Niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńOj tak. Istna kulinarna rozpusta. :)
UsuńJak taka szarlotka to tylko z gałką dobrych lodów <3
OdpowiedzUsuńpysznie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę.
OdpowiedzUsuńTaką z pewnością bym zjadła.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Cudo! U mnie wczoraj gościła szarlotka ;-)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony deser w kawiarniach :). I dobry prezent na mikołajki, żeby sprawić sobie samej ;)
OdpowiedzUsuńAle musi smakować , jestem fanką szarlotek:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają Twoje wypieki:) Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń