1.12.2013

Szarlotka 2

Nie wiem jak u Was podaje się szarlotkę, ale u mnie najczęściej wcinamy prosto z blachy (no powiedzmy z talerzyka). ;) Tym razem postanowiłam podać szarlotkę w klasycznej (bo z lodami), ale chyba jednak rzadko podawanej w ten sposób w warunkach domowych wersji. A szkoda. Szarlotka bardzo dużo przy tym zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku to już jest istna poezja.... Na ciepłym cieście kulka lodów waniliowych stopniowo topnieje, a wszystkie aromaty w cieście są bardziej wyczuwalne. Dodatkowo oprószyłam lody szczyptą cynamonu (w sam raz na  okres jesienno-zimowy)... Mniam. Idę po kolejny kawałek. A jeśli chodzi o samą szarlotkę. Jest pyszna, krucha - taka jaką lubię najbardziej! Bardzo polecam.


Szarlotka

PRZEPIS

Temperatura pieczenia: 200°C | Czas pieczenia: ok. 40 min 

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna KASIA
  • 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • zapach waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki smalcu

Masa jabłkowa

  • około 1,5 - 2 kg jabłek
  • 4 goździki
  • cynamon (w ilości wedle uznania)
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą.
  2. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec na rumiano w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, troszkę ostudzić, posypać 1 łyżeczką bułki tartej i wyłożyć jabłka. Zetrzeć pozostałe ciasto i piec do zrumienienia przez ok. 40 min.
Smacznego


11 komentarzy:

  1. Z lodami.. Niebo w gębie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak taka szarlotka to tylko z gałką dobrych lodów <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę.
    Taką z pewnością bym zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! U mnie wczoraj gościła szarlotka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój ulubiony deser w kawiarniach :). I dobry prezent na mikołajki, żeby sprawić sobie samej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale musi smakować , jestem fanką szarlotek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wyglądają Twoje wypieki:) Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl