30.11.2013

Pierniczki nadziewane

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam.


Pierniczki nadziewane

PRZEPIS
{źródło inspiracji: , polewa wg MW}

temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: 15 min.

Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/4 szkl. mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g miodu płynnego 
  • 20 g zmielonych migdałów
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g kostka masła prawdziwego
  • 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej)
  • 1 plaska łyżka kakao

 do domowej przyprawy do piernika użyłam:
  • 5 g cynamonu
  • 2 g imbiru
  • 1,5 g goździków
  • 1,5 g kardamonu
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 1 g ziela angielskiego
  • 1 g czarnego pieprzu

Glazura miodowo-czekoladowa
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej


Przygotowanie
  1. Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić.
  2. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeśli się klei można podsypać mąką. Rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. W wersji z nadzienie rozwałkować nieco cieniej. Wykroić takie same kształty, nałożyć odrobinę powideł śliwkowych i przykryć takim samym kszałtem, lekko dociskając. Piec w temp. 180-200 C przez ok. 15 min. Najlepiej sprawdzić po 10 min. i ew. nieco przedłużyć czas pieczenia. Dłuższe pieczenie sprawi, że pierniczki będą twardsze. Zatem jesli chcemy mieć mięciutkie pierniczki musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka). 
  4. Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę.
  5. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną gęstość).

Smacznego
 



15 komentarzy:

  1. Very good , and fantastic photos !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Naprawdę są bardzo smaczne. Jeszcze raz polecam! :)

      Usuń
  3. lubię atmosferę świąt i dzięki Twoim pierniczkom zapachniało świętami :) pierniczki piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, baaaardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  5. zabieramy się za pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę. :) Robiłam je tydzień temu, :)

      Usuń
  6. witam
    proszę mi odp po co w przepisie : 20 g zmielonych migdałów
    skórka z 1 cytryny
    sok z połowy cytryny
    jeśli w sposobie wykonania nic o nich nie wspominasz?
    pozrawiam i dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też to zauważyłam ;-) Ominęłam i dalej wykonywałam przepis ;-)

    Oto efekt: http://przysmakiewy.pl/przepisy/na-slodko/item/263-mieciutkie-pierniczki-nadziewane-powidlami-bez-lezakowania Bez dekorowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzupełniłam wpis o migdały oraz o sok i skórkę z cytryny.

      P.S Zajrzałam na stronę, Cieszę się, że pierniczki smakowały. :)

      Usuń
  8. Nie wiem co robić. Moje ciasto wyszło dość klejące w pierwszym dniu. Proszę o pomoc :) Na razie odstawiłam je do lodówki na 24 h. Trzymajcie kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne. Niestety wyszły odrobinę za słodkie ponieważ jak zwykle przesadziłam z cukrem :)
    Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl