24.11.2013

Karpatka

Karpatka kiedyś częściej gościła u mnie w domu na stole. Od jakiegoś czasu z chęci wypróbowania innych ciast, pojawia się rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci "esów-floresów". Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury.

Karpatka

PRZEPIS

temperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min.

Ciasto
  • 1 szkl. wody
  • 125 g margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć)

Krem
  • 500 ml mleka (2 szkl.)
  • 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy
Polewa czekoladowa

  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki masła/margaryny
  • 1 łyżka śmietany 18%

Przygotowanie
  1. Ciasto. W garnku rozpuścić margarynę z wodą. Dalej podgrzewając na małym ogniu tłuszcz z wodą, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Chwilę podgrzewać całość na wolnym ogniu (cały czas mieszać). Wyłączyć palnik. Ostudzić.
  2. Dodawać kolejno jajka i za każdym razem dobrze ucierać mikserem. Można dodać proszek do pieczenia, ale można pominąć ten składnik. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć nierównomiernie na papierze do pieczenia w blaszce 25x30 cm. Na cieście widelcem lub łyżką porobić tzw. zadziorki do góry (dzięki temu zabiegowi otrzymamy charakterystyczne górki). Placek piec przez 10 min. w temp. 220°C, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25-30 min. Czynność powtórzyć dla przygotowania drugiego placka.
  3. Krem. W garnku zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. W 0,5 szkl. mleka rozmieszać obie mąki. Do gotującego się mleka dodać mieszankę mąk z budyniem. Dobrze wymieszać i pogotować parę minut cały czas mieszając. Masę ostudzić. 
  4. Masło dobrze utrzeć mikserem. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń. Dodać ew. olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy do smaku.
  5. Polewa czekoladowa W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao. Dodać gorącą wodę. Podgrzewać całość na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.<
  6. Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy krem nabiera właściwej konsystencji.
Smacznego


6 komentarzy:

  1. zgadzam się, że karpatka chyba jest już trochę zapomnianym ciastem , gdyż tyle innych wspaniałych ciast się urodziło :) ale karpatka jest takim wspomnieniem dziecięcych lat i warto ją zrobić od czasu do czasu , aby te lata móc sobie choć na chwilkę przywrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbia karpatkę jedno z moim ulubionych ciast.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie... proszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez kiedyś piekłam często taką karpatkę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl