Bardzo smaczny, nieskomplikowany przepis na chleb, zrobiony na bidze (tj. zaczyn przygotowujemy na ok. 12-14 h przed planowanym pieczeniem chleba). Niech to jednak nie odstrasza bo wykonanie bigi sprowadza się do wymieszania mąki, wody i drożdży w misce, ot co. :) Zastosowałam tutaj również metodę pieczenia w garnku żeliwnym, dzięki czemu chleb ma grubą i chrupiącą skórkę. Nie wiem dlaczego tak rzadko piekę chleby... ;)
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka)
PRZEPIS
{Ken Forkish "Flour water salt yeast", podpatrzone na blogu WP}
temperatura pieczenia: 250°C | czas pieczenia: 50-60 min.
Biga (zaczyn)
- 250 g mąki pszennej (Gdańskie młyny, orkiszowa, typ jasny 650)
- 170 g wody
- 0,2 g drożdży suszonych instant (dałam szczyptę)
Następnie dodać
- 250 g mąki pełnoziarnistej (Lubella, pełnoziarnista)
- 230 g ciepłej wody
- 11 g soli
- 1,5-2 g drożdży suszonych instant
- dodatkowo dodałam: po 1 garści pestek z dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
Przygotowanie
- Biga (zaczyn). Wszystkie składniki bigi wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 h (najlepiej na noc).
- Następnie dodać (rano) pozostałe składniki i wyrobić ciasto (mikserem, ciasto jest luźne). Odstawić je pod przykryciem do podwojenia objętości (wg książki 3-4h, ja ok 2h). W tym czasie trzykrotnie je złożyć (mniej więcej co 30 min wg przepisu). Instrukcja jak składać ciasto znajduje się pod linkiem YouTube.
- Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie ok 1-2h).
- Garnek żeliwny o pojemności 3,5-4,5 litra (w mniejszym chleb będzie wyższy) wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i ogrzewać go przez ok. godzinę. Wyrośnięty chleb przełożyć do garnka, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać kolejne 20-30 minut (lepiej 20 min bo chleb będzie za twardy). Studzić na kratce.
- Poniżej znajduje się krótki filmik instruktażowy jak składać bochenek (znaleziony na YouTube). U mnie był dość luźny, zatem tylko łyżką lekko zagniatałam ciasto do środka.
musi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuńczemu jeszcze nie robiłam chleba!? czyżby ze strachu?:)
OdpowiedzUsuń