Bardzo lubię naleśniki za ich prostotę w wykonaniu oraz różnorodność wykorzystania. Tym razem w wersji na słodko, z serem. Nie podaję przepisu na nadzienie serowe bo robiłam je na oko (do sera dodałam do smaku ok. 1 łyżki miodu i cukier waniliowy). Skupiłam się na samym cieście naleśnikowym. To kolejny przepis z książki poświęconej właśnie naleśnikom. :) Tak wyglądało dzisiaj moje śniadanie. Nie odsmażałam naleśników ponownie z nadzieniem (do nadzienia nie dodawałam żółtka) a i tak było pysznie.
Naleśniki z serem
PRZEPIS
{"Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia, na ok. 10 sztuk}
Składniki
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. wody
- 2 jaja
- 1 op. cukru wanil.
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smazenia
- nadzienie: duszone jabłka, ser, konfitura
Przygotowanie
- Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, cukier, cukier waniliowy, mleko i wodę. Zmiksować. Odstawić na 30 min. Smażyć na mocno rozgrzanej poatelni z obu stron.
- Usmażone naleśniki nadziewać dowolnym nadzieniem i składać w trójkąty
- Przed podaniem można naleśniki krótko podsmażyć na maśle.
ja nigdy do nadzienia nie dodaję żółtka, z żółtkiem jest dla mnie za ciężkie. śniadanie miałaś pyszne! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńnaleśniki z serem u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, a już najlepiej jak przyrządzi je babcia czy też mama :)
OdpowiedzUsuń