Kto do mnie zagląda to już wie jak bardzo lubię ciasta czekoladowe. :) Może nawet wyodrębnię oddzielną kategorię dla ciast czekoladowych. :) To ciasto nie zawiera w sobie czekolady, a smakuje naprawdę bardzo czekoladowo. Jogurt i śmietana nadają świetnego posmaku, a ciasto przy tym nie jest suche. Polecam wypróbować ponieważ bardzo prosto się je robi a przy tym jest bardzo smaczne.
Czekoladowa babka jogurtowa
PRZEPIS
{forma do babki, zmodyfikowany przepis na podstawie: MW}
Temperatura pieczenia: 170°C | Czas pieczenia: ok. 60 min.
Składniki
- 125 g miękkiego masła roślinnego lub zwykłego
- 3/4 szklanki cukru (dla lubiących słodsze wypieki - 1 szkl.)
- 1 cukier waniliowy lub migdałowy
- 2 jajka
- 180 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki kakao
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wrzącej wody
- ok. 1 łyżki margaryny
- 2-3 łyżki czubate śmietany 18%
- kilka kostek czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Ciasto. Masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier i dalej ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować.
- Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując na najniższych obrotach lub wymieszać widelcem jak ciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta.
- Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka.
- Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto.
babka wygląda cudownie :) też jestem wielbicielką ciast czekoladowych ...a z resztą co ja tu piszę ;) uwielbiam je wszystkie :D
OdpowiedzUsuńmmm... mniam mniam!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńciasto super wygląda, ja też bardzo lubię czekoladowe
OdpowiedzUsuńPyszna babka,ja też często piekę jogurtowe,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasta z dodatkiem jogurtu mają swój urok. :)
UsuńWygląda po prostu wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa lubię ciasta na jogurcie - bo są takie puszyste i delikatne, i naprawdę długo świeże :)
Nie wiem czy się kiedykolwiek o tym przekonam, że ciasta z jogurtem długo pozostają świeże. :) Ale wczoraj upieczone, dziś jest bardzo świeże. :)
Usuńa zwykly jogurt sie tez nada??
OdpowiedzUsuńTak, ze zwykłym jogurtem naturalnym również piecze się ciasta. Jogurt grecki jest po prostu gęstszy od zwykłego jogurtu.
Usuń