9.11.2013

Czekoladowa babka

Kto do mnie zagląda to już wie jak bardzo lubię ciasta czekoladowe. :) Może nawet wyodrębnię oddzielną kategorię dla ciast czekoladowych. :) To ciasto nie zawiera w sobie czekolady, a smakuje naprawdę bardzo czekoladowo. Jogurt i śmietana nadają świetnego posmaku, a ciasto przy tym nie jest suche. Polecam wypróbować ponieważ bardzo prosto się je robi a przy tym jest bardzo smaczne.

Czekoladowa babka jogurtowa

PRZEPIS
{forma do babki, zmodyfikowany przepis na podstawie: MW}


Temperatura pieczenia: 170°C | Czas pieczenia: ok. 60 min.


Składniki
  • 125 g miękkiego masła roślinnego lub zwykłego
  • 3/4 szklanki cukru (dla lubiących słodsze wypieki - 1 szkl.)
  • 1 cukier waniliowy lub migdałowy
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Polewa czekoladowa
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • ok. 1 łyżki margaryny
  • 2-3 łyżki czubate śmietany 18%
  • kilka kostek czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie
  1. Ciasto. Masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier i dalej ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować. 
  2. Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując na najniższych obrotach lub wymieszać widelcem jak ciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta.
  3. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka.
  4. Polewa czekoladowa.  W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto.
Smacznego
 

10 komentarzy:

  1. babka wygląda cudownie :) też jestem wielbicielką ciast czekoladowych ...a z resztą co ja tu piszę ;) uwielbiam je wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto super wygląda, ja też bardzo lubię czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna babka,ja też często piekę jogurtowe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu wspaniale :)
    Ja lubię ciasta na jogurcie - bo są takie puszyste i delikatne, i naprawdę długo świeże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy się kiedykolwiek o tym przekonam, że ciasta z jogurtem długo pozostają świeże. :) Ale wczoraj upieczone, dziś jest bardzo świeże. :)

      Usuń
  5. a zwykly jogurt sie tez nada??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ze zwykłym jogurtem naturalnym również piecze się ciasta. Jogurt grecki jest po prostu gęstszy od zwykłego jogurtu.

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl