Pyszne ciasteczka kokosowe. Z kleksikiem ulubionej konfitury: brzoskwiniowej/morelowej, śliwkowej. Dla wszystkich miłośników kokosu! :) Ciastka bardzo dobrze się przechowują i na drugi dzień są również bardzo smaczne. Polecam!
PRZEPIS
{źródło: link}
Temperatura pieczenia: 200°C | Czas pieczenia: ok. 40 min
Składniki
- 1 i 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka wanilii
- 1 jajko roztrzepane z wodą
- 1 szklanka wiórków kokosowych niesłodzonych
- dżem, np, malinowy, brzoskwiniowy
Przygotowanie
- W jednej misce utrzeć masło z cukrem i wanilią.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z solą. Następnie dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut.
- Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem w zagłębienia. Piec ciasteczka w temperaturze 180C przez 20 - 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego
śliczne! kokosowe anielskie oczka :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńzapraszam na dwudaniowy post!
bez jajek i proszku ? ciekawe
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńJakiej wielkości jest kostka masła? 200 g czy 250 g? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń200 g :)
Usuń