13.12.2013

Ciasteczka kokosowe

Pyszne ciasteczka kokosowe. Z kleksikiem ulubionej konfitury: brzoskwiniowej/morelowej, śliwkowej. Dla wszystkich miłośników kokosu! :) Ciastka bardzo dobrze się przechowują i na drugi dzień są również bardzo smaczne. Polecam!

Ciasteczka kokosowe

PRZEPIS
{źródło: link}

Temperatura pieczenia: 200°C | Czas pieczenia: ok. 40 min

Składniki

  • 1 i 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka wanilii
  • 1 jajko roztrzepane z wodą
  • 1 szklanka wiórków kokosowych niesłodzonych
  • dżem, np, malinowy, brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. W jednej misce utrzeć masło z cukrem i wanilią.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą. Następnie dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut. 
  3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem w zagłębienia. Piec ciasteczka w temperaturze 180C przez 20 - 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego







7 komentarzy:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl