25.01.2014

Babka caffe latte

Bardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam! 





Babka caffe latte

PRZEPIS
{źródło inspiracji: wielkie żarcie}

temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: ok 60-70 min.

Składniki
  • 4 duże jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego)
  • starta skórka z 2 cytryn
  • sok z 1,5 cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe
  • do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao
  • do warstwy waniliowej: 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.)
  2. Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. 
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta.
  4. Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową. 
  5. Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min).
  6. Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.
 Smacznego

 
   

16 komentarzy:

  1. super :) zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda to cieniowanie, spróbuję kiedyś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam! Ja piekłam w formie babki zatem ciasto później odwróciłam do góry nogami przez co i kolory są odwrócone. :) W formie keksowej nie byłoby tego problemu. ;)

      Usuń
  3. świetnie wygląda , idealne ciacho do kawki latte :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to pysznie wygląda <3

    zapraszam na banalne jabłkowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę spróbować :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna, trójkolorowa babka! Niestety nie mam dobrej ręki do babek. Moje zawsze są przesuszone i rozsypują się w palcach :( Zjadłabym Twoją!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby dojść do perfekcji to najlepiej by było piec babkę ze 2-3 razy wg tego samego przepisu i np następnym razem skrócić nieco czas pieczenia. Nie wiem jak Ty, ale ja lubię za każdym razem testować inny przepis. :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie babki, im prostsze tym lepsze. A ta wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam i niestety wyszedł mi zakalec, poza tym myślę że jest za dużo cytryny gdyż zupełnie nie czuć że to babka cafe late tylko cytrynowa. wygląda u Pani ślicznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro. Piekłam już dwa razy tę babkę, raz w formie z kominem (jak na blogu) a raz w keksowce i nie miałam zakalca.
      A jeśli chodzi o aromaty dodawane do ciast to już kwestia gustu i nalezy je dodawać wg własnego uznania. :)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl