Zanim zabrałam się do lepienia pierogów to przejrzałam mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :)
Pierogi z serem i truskawkami
PRZEPIS
{źródło: link}
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól (dałam ok. 0,5 łyżeczki)
- wrząca woda (dałam ok. 2 szkl.)
- nadzienie: pokrojone truskawki i ser (ser ricotta z dodatkiem cukru waniliowego)
- Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła oraz sól. Posiekać ciasto.
- Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min).
- Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-OSQEReinP3XZs5R2q8GDGwt8PTc99H5pnUZDJIludnBVEVuv7uftIe1BbAYAsVfAstLmEXpJ6XHV4SZKrct9lr0HH0v1On4KlddrQqKGRgFbHkUusjJF3YzxitSjWnY6qLHBFkVKf7M7/s320/podpis+coolinarna+strefa.png)
![](http://cdn.printfriendly.com/pf-button.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoWTXD_ftOM_rwm2HNXugjXioqfEcOXUUUyb0zqGIx4G1VZfOYGg_BCkNISK15qJhsR8qBoSK3J4rDYOB3O284IkImUfztTOqZ08ponIn7pwqWs0veLcsDNj-OWTV2dZM8BKn-n1ezAxvD/s1600/untitled-1-5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7Tz4dWRgXh5KICMKsA4mfTKIDWFQy4aV6RqTACkIjAVh97NUr2Juva-hlG_o0ojzAEkZItpRjEry5P2Is2Tm8K_7QNX4PDoq6i2P3FBeKxXRJsg7nhYXomuRviBLY377btS2vSWTNv6D3/s1600/untitled-1.jpg)
Te z truskawkami to moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńu mnie w domu pierogami zawsze zajmuje się babcia, jeszcze nigdy nie przygotowywałam ciasta sama.
OdpowiedzUsuńte truskawki wyglądają niesamowicie apetycznie! :)
ajaja... mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mandarynkowe ciacho :)
:) Wpadnę na pewno.
Usuńdużo pracy przy takich pierożkach , ale jedzenie takich pyszności , wynagradza męki pracy nad nimi :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam! :)
Usuń