Znane i lubiane ciasto o zabawnej nazwie. :) Recepturę znam już od kilku lat i kiedyś to ciasto gościło u nas w domu prawie co weekend (tak nam posmakowało). :) Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez mąki. Smaczny spód makowo-kokosowo-bezowy, do tego krem budyniowy (można wykorzystać krem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam!
PRZEPIS
{blacha: 25x30 cm}
Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min.
Ciasto makowo-kokosowo-bezowe
- 6 białek (dałam 5)
- 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.)
- 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną)
- 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem
- 1 op. budyniu śmietankowego (można wykorzystać również krem karpatkowy)
- 2 szkl. mleka (do przygotowania budyniu)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego)
- 0,5 szkl. cukru
- 200 g masła
- 1 puszka ananasów
Dodatkowo
- biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów)
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wrzącej wody
- ok. 1 łyżki margaryny
- 2-3 łyżki czubate śmietany 18%
- kilka kostek czekolady (opcjonalnie
Przygotowanie
- Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C.
- Krem. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z 0,5 szkl. cukru. Plasterki ananasów pokroić w drobną kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe. Na kremie ułożyć biszkopty.
- Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
To ciasto ma bardzo śmieszną nazwę :)
OdpowiedzUsuńFakt, nazwa zabawna. ;) Tez mnie rozbawiła gdy ją po raz pierwszy usłyszałam.
Usuńciasto również znam od paru ładnych kilku lat , ciasto przyciąga uwagę wyglądem jak i smakiem ...sama rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńOj tak, stosunkowo proste ciasto a smak bardzo ciekawy. :) Na pewno warte upieczenia i to nie jeden raz!
UsuńMmm, pysznie wygląda, bajecznie kremowe :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pyszne:) Moja mama kiedyś je piekła:) I ta nazwa:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię. :)
UsuńCiasto piekłam kilka razy, zawsze się udaje i jest pyszne.
OdpowiedzUsuńczy budyn trzeba wystudzic?
OdpowiedzUsuńMożna wykładać ciepły. Nie będzie gorący bo samo ucieranie z masłem nieco już go wystudzi.
UsuńWygląda perfekcyjnie !
OdpowiedzUsuńTen krem w środku jest zachwycający ;)
Placek bez żółtek?
OdpowiedzUsuńPlacek bez żółtek?
OdpowiedzUsuńbiszkopty namaczane w alkoholu, ja tak robię i jest mega smaczny ( dla dorosłych)
OdpowiedzUsuń