07.03.2014

Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście to moja ulubiona. Z poniższego przepisu otrzymamy cieniutką i chrupiącą pizzę. Wbrew pozorom przygotowanie pizzy nie zajmuje wiele czasu (prócz czasu poświęconego na wyrastanie ciasta). Z serów dodałam tylko mozzarellę, z mięsa ulubioną szynkę a z warzyw to pomidorki koktajlowe, moje ulubione papryczki jalapeno i oliwki. Upieczoną już pizzę obsypałam rukolą. Świetny przepis, polecam bardzo!


Pizza na cienkim cieście 

PRZEPIS 
{porcja na 4 pizze o śr. 22 cm, źródło: "Wypieki", Anneka Manning}
 
Temperatura pieczenia: 220-240ºC | Czas pieczenia: 12-15 min.

Ciasto
  • spora szczypta cukru
  • 250 ml (1 szkl.) letniej wody
  • 7 g (2 łyżeczki) suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 350 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
dodatki
  • ser mozzarella
  • szynka
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • papryczki jalapeno
  • rukola

Przygotowanie
  1. W misce wymieszać cukier, 125 ml wody i drożdże. Odstawić mieszankę na 10 minut.
  2. Dodać oliwę, resztę wody, mąkę i sól. Wszystko wymieszać a następnie wyłożyć ciasta na blat i wyrabiać ok. 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości (moje rosło 2h).
  3. Ciasto podzielić na 4 części, każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm.
  4. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki (swoje podałam na liście składników). Całość przyprawić przyprawami (oregano, bazylia, tymianek, czosnek).
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 C przez ok 12-15 min. 
  6. Upieczoną pizzę ozdobić liśćmi rukoli.
Smacznego



9 komentarzy:

  1. bardzo apetyczna, przepis warty wypróbowanie na pewno, dla mnie też koniecznie na cienkim cieście musi być.pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na cienkim najlepsza, wygląda ekstra apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaką szynkę doradzacie? może robił ktoś z wyrobami kani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robilem. nadaje sie jak najbardziej. dodalem jeszcze od siebie podsmazone pieczarki z cebulka. ogolnie swietny przepis!

      Usuń
  4. całe wieki pizzy nie jadłam. rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. W domowej pizzy najlepsze jest to, że można na nią "wrzucić", wszystko co nam fantazja podpowie :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie:)
    Piękne zdjęcia, piękny blog:) Będę zaglądać częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcyjna na tak cienkim cieście. Smakowicie wygląda i ciekawie pachnie, w sam raz na małe party, dla dzieciaków. Rewelacyjnym okazał się przecier Pomidori, który znalazłam w sklepie, sceptycznie na niego patrząc,. lecz jego smak i gestość szybko rozwiał moje wątpliwości. Bardzo fajna pizza, polecam kazdemu, kto się jeszcze nie przekonał :))

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl