Lżejsza wersja brownies. Masło z orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ?
Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami).
Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami).
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi
PRZEPIS
{forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"}
Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min.
Składniki
- 2/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kakao niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1/4 szkl. masła orzechowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych
- 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam)
- 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam)
Przygotowanie
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło orzechowego z cukrem, oliwą (olejem) i jajkiem. Dodać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mieszanką z mąki i kakao (z pkt. 1). Wrzucić orzechy, opcjonalnie żurawinę i kawałki czekolady. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 min. Patyczek powinien być suchy (może przylgnąć do niego trochę okruchów). Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty.
zjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńobłęd!
OdpowiedzUsuńa u mnie dziś nie-walentynkowa tarta jabłkowa!
Mmm, zjadłabym...
OdpowiedzUsuńI bez wyrzutów sumienia ;)
Usuńwow, wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńwow to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń