02.03.2014

Brownie fit

Lżejsza wersja brownies. Masło z orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ?

Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami). 


Arachidowe brownies z orzechami włoskimi

PRZEPIS
{forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"}

Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min.

Składniki
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. kakao niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/4 szkl. masła orzechowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam)
  • 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam)

Przygotowanie
  1. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło orzechowego z cukrem, oliwą (olejem) i jajkiem. Dodać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mieszanką z mąki i kakao (z pkt. 1). Wrzucić orzechy, opcjonalnie żurawinę i kawałki czekolady. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.
  3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 min. Patyczek powinien być suchy (może przylgnąć do niego trochę okruchów). Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty. 
Smacznego


 

 


6 komentarzy:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl