21.08.2014

Lasagne ze szpinakiem

Doskonała propozycja na obiad czy kolację w wersji wegetariańskiej. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Sos beszamelowy jest genialny! Całość smakuje wybornie, choć może nie wygląda najlepiej... Już się nie mogę doczekać kiedy upiekę kolejną taką zapiekankę. Bardzo polecam!

 
Lasagne ze szpinakiem

Temperatura pieczenia:
190oC |
Czas pieczenia:
~45 min |

Składniki 
  • 10 płatów makaronu (u mnie były po 3 płaty na wasrtwę)
  • 2 średnie cebule
  • 8 małych pieczarek
  • 450 g szpinaku, świeżego lub mrożonego 
  • garść suszonych pomidorków
  • 3 łyżki sera Ricotta
  • 100-150 g sera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar)
  • 2 łyżki śmietany (12%, 18 % lub 36%), opcjonalnie
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • liść laurowy
  • 3 szkl. mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie

Sos beszamelowy

1. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać mąkę, listek laurowy i gotować ok. 2 minut aż sos nabierze lekko brązowego koloru.

2. Stopniowo dodawać mleko i pozostałe przyprawy. Mieszać trzepaczką do ubijania piany i gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia.

Nadzienie szpinakowe

1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić.

2. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Dodać łyżkę masła. Całość cały czas mieszać by nie przypalić (w razie konieczności dodać odrobinę wody).

3. Dodać odsączony szpinak. Dusić aż szpinak nieco zmięknie. Dodać ricottę, ew. śmietankę. Przyprawić. Zamieszać i dusić jeszcze przez chwilę.

Pieczenie
 1. Płaty makaronu zalać wrzątkiem na ok. 5 minut. Po tej czynności po wyjęciu go z wody od razu musimy zacząć układać kolejne warstwy zapiekanki (gdy tego nie zrobimy makaron nam się sklei).

2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wylewamy sos beszamelowy tak by przykrył dno. Na to wykładamy plastry makaronu lekko zatapiając je w sosie. Na pierwszą warstwę makarony wykładamy połowę nadzienia szpinakowego, następnie starty ser Gouda. I kolejno warstwy: makaron, szpinak, ser Gouda, beszamel, makaron i na końcu ser Gouda i ew. jak nam jeszcze został to wykładamy sos.

3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190C i pieczemy ok. 45 min. aż ser na wierzchu się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut i kroimy porcje. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym (jak do pizzy).
 Smacznego
 

8 komentarzy:

  1. mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha! PIĘKNY BLOG!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smacznie to wygląda!
    lubię bardzo szpinak!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana lazania! Tylko ja dodaję dużo więcej serka ricotta. Wielki plus za zdjęcia- bo ta potrawa nie należy do najbardziej fotogenicznych, a wyszło pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, serka można dodać więcej, ale nie chciałam zwiększać już bardziej i tak kalorycznego dania. ;)

      Usuń
  4. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak to mój ulubiony dodatek do wszelkich dań :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl