Zazwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została mi po wypróbowaniu tego przepisu.... Naleśniki w smaku przypominają mi te przygotowane z dodatkiem wody gazowanej (a z wodą są mniej kaloryczne). Polecam do wypróbowania, kiedy akurat będziecie mieli zapas śmietanki kremówki w lodówce, bo chociaż są kaloryczne to również delikatne i baaardzo puszyste.
PRZEPIS
/źródło: Michel Roux "Jajka"/
Składniki
/na 16-18sztuk., patelnia śr. 22cm/
- 125g mąki
- 15g cukru (tylko w wersji "na słodko")
- szczypta soli
- 2 jaja
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- kilka kropel esencji waniliowej/cytrynowej/pomarańczowej (tylko w wersji "na słodko")
Mąkę, cukier (opcjonalnie), sól, jajka dokładnie ucieramy. Dolewamy stopniowo mleko i śmietanę. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. W wersji na słodko dodajemy aromaty. Ja dodałam jeszcze trochę mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle na mocno rozgrzanej patelni.
Ja przygotowałam w wersji na słodko (z dżemem) i wytrawnie (z farszem z kapustą i grzybami).
Smacznego
musze przyznac ze po raz pierwszy spotkałam sie z przepisem na nalesniki ze smietaną kremówką :)ale lubię to co słodkie to i przepis wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńnaleśniki francuskie- brzmi pysznie !:)
OdpowiedzUsuńnajpierw wypróbuję z wodą gazowaną, a potem spróbuję jeszcze ze śmietanką, bo to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńWoda gazowana spulchnia ciasto dzięki czemu jest ono bardziej puszyste. Trzeba próbować by znaleźć swój ulubiony smak. :)
UsuńTez robię naleśniki z woda gazowana, ale z kremówka jeszcze nie próbowałam. Często robię naleśniki więc na pewno wypróbuję>
OdpowiedzUsuń