14.02.2014

Mus czekoladowy

Przepyszny mus czekoladowy w sam raz na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Nie mogłam się zdecydować, którą czekoladę wybrać: białą czy gorzką, zatem wykorzystałam obie - deser dzięki temu zyskał ciekawszy wygląd. ;-) Mus nie jest przesłodzony, nie dodawałam już dodatkowej porcji cukru prócz tej zawartej w czekoladzie. Deser wart jest grzechu i od czasu do czasu warto sobie taki zaserwować. Na zdjęciach tego nie widać, ale pomiędzy warstwami wsypałam kawałki pokruszonych ciasteczek "Jeżyki". Mniam!

Mus czekoladowy

PRZEPIS
{2 porcje}

Składniki
  • 250 ml (1 szkl.) śmietanki kremówki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
 opcjonalnie
  • łyżeczka rumu
  • ciasteczka "Jeżyki", pokruszone
  • owoce granatu do dekoracji
  • w sezonie: maliny, borówka amerykańska

Przygotowanie
  1. W kąpieli wodnej rozpuścic w oddzielnych naczyniach czekoladę białą i gorzką. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
  2. Kremówkę ubić, podzielić na dwie części. Do jedne porcji śmietany dodać białą rozpuszczoną czekoladą (opcjonalnie rum) a do drugiej gorzką. Wymieszać.
  3. Nakładać naprzemiennie masę jasną i ciemną do pucharków. Można dodać owoce granatu, startą czekoladę.
  4. Deser wstawić do lodówki na 1-2 h.
Smacznego

 





7 komentarzy:

  1. Mmm akceptuje takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bosko! Połączenie dwóch czekolad musiało wypaść znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, od jakiegoś czasu już miałam chrapkę na ten deser i nie żałowałam. ;)

      Usuń
  3. pyszny musi być ten deser - bynajmniej świetnie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń

  4. Ten deser wodzi na pokuszenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl