25.04.2014

Miodownik vel stefanka

Miodownik był jednym z ciast na naszym wielkanocnym stole. Miodowe placki przełożone kremem waniliowym. Pycha. Ciasto należy przygotować 2 dni wcześniej, co w przypadku świątecznego natłoku innych czynności, które musimy wykonać w ostatniej chwili jest akurat korzystne. Ciasto nie jest skomplikowane. Placki smakują jak dobre herbatniki. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto warstwą kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Polecam upiec nie tylko na Święta, ale i inne okazje np. zbliżającą się majówkę?


Miodownik
Temperatura pieczenia:
180oC   |
Czas pieczenia:
10-15 min. |
Blacha:
20x30 cm lub śr. 28 cm

Ciasto
  • 450–500 g mąki (3 szkl.)
  • 100 g cukru pudru (0,5 szkl.)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 3 łyżki (czubate) miodu
  • 50 g masła
  • 5 łyżek śmietany
Krem
  • 500 ml mleka (2 szkl.)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru (0,5 szkl.)
  • sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny)
  • opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu)
Polewa czekoladowa
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kostek (5-6) czekolady 
  • 2 czubate łyżki śmietany
 Przygotowanie
    Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce a następnie dokładnie wyrobić ciasto (może być trochę lepiące). Ciasto podzielić na 6 części. Każdą porcję rozwałkować na cienki placek i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min na złoty kolor. 
Krem. Szklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny a następnie dodawać po łyżce budyniu.
Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca.
Polewa czekoladowa. Wodę, cukier puder i kakao wymieszać i zagotować chwilę na ogniu. Dodać kilka kostek czekoaldy, mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłą polewą polać wierzch miodownika. Ciasto odstawić na 2 dni. Po tym czasie placki zmiękną a ciasto będzie ładnie się kroiło.

Smacznego 

5 komentarzy:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl