W weekendy mam czas na przygotowanie zdrowszego śniadania. Od jakiegoś czasu dość często na śniadanie przygotowuję jaglankę. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna a przy tym bardzo sycąca. Ma mnóstwo witamin i składników mineralnych m.in wiele witamin z grupy B, witaminę E oraz magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Wpływa korzystnie na przemianę materii, zatem osoby, które pragną zrzucić parę kilogramów powinny włączyć jedzenie kaszy jaglanej do swojej diety. :) Zawiera krzemionkę, dzięki której jedzenie kaszy poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Mam nadzieję, że tym krótkim wstępem zachęciłam do jedzenia kaszy jaglanej. :) Przyrządziłam już wiele wariantów jaglanki. Moje ulubione przepisy na śniadaniową jaglankę to kasza jaglana gotowana z sokiem pomarańczowym oraz dzisiejsza moja propozycja śniadaniowa czyli kasza jaglana z pastą tahini i masłem orzechowym. Polecam!
Jaglanka z tahini i masłem orzechowym
PRZEPIS
{źródło pomysłu}
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- ok 2 szkl. wody
- 2 łyżki pasty tahini
- ok. 1,5 łyżki syropy z agawy lub miodu (ilość wedle uznania)
- 1 łyżka masła orzechowego
- pomarańcza, pokrojona w małe kawałki
- banan, w plasterkach
- Uprażyć kaszę na suchej patelni (uważać żeby nie przypalić!). Dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut. (w razie potrzeby doleać wody). Na koniec dodać tahini, syrop z agawy i masło orzechowego. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości kaszy.
- Podawać z pomarańczami i bananem na ciepło.
Pyszności ! Uwielbiam jaglankę a w takim wydaniu to już w ogóle ;)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się pomysł na smak! ciekawi mnie połączenie masła orzechowego oraz tahini, ale już wiem, że to musi być coś fantastycznego! :)
OdpowiedzUsuńJeśli coś co wygląda pięknie , smakuje i jest zdrowe to ja jestem na TAK :)
OdpowiedzUsuń